بررسی اثر پوشش و حبه‌دار کردن بذر با مواد شیمیایی و باکتری‌ های محرک رشد بر جوانه‌ زنی بذر

بررسی اثر پوشش و حبه‌دار کردن بذر با مواد شیمیایی و باکتری‌ های محرک رشد بر جوانه‌ زنی بذر

عنوان  

بررسی اثر پوشش و حبه‌دار کردن بذر با مواد شیمیایی و باکتری‌های محرک رشد بر جوانه‌زنی بذر چغندرقند



با فرمت قابل ویرایش word

تعداد صفحات: 120  صفحه

تکه های از متن به عنوان نمونه :

فهرست مطالب

عنوان                                                                                                 صفحه

چکیده ............................................................................................................................................................................1

فصل اول: مقدمه و بررسی منابع

1-1-      مقدمه. 3

1-2-      گیاه­شناسی   5

1-3-      فیزیولوژی تولید بذر چغندرقند.. 6

1-4-      تقسیم بندی بذر چغندرقند.. 7

1-4-1-       بذرهای چند جوانه. 7

1-4-2-       بذرهای تک جوانه. 8

1-5-      بذر و اهمیت آن در کشاورزی.. 10

1-6-      تعریف بذر….... 10

1-7-      تعریف جوانه‌زنی بذر. 11

1-8-      احتیاجات جوانه‌زنی و سبز شدن بذرها 12

1-9-      بستر بذر الگو. 12

1-10-    کاشت بذر. 13

1-11-    بهبود کارایی بذر. 13

1-11-1-     حبه‌دار کردن (Seed Pelleting). 15

1-11-2-     پوشش­دار کردن (Seed Coating) 16

1-11-3-     پوشش نازک بذر (Film Coating). 18

1-11-4-     ریزوباکتری­های محرک رشد گیاه. 18

1-12-    اثرات باکتری.. 19

1-12-1-     افزایش رشد گیاه. 19

1-12-2-     توان تولید سیدروفور. 19

1-12-3-     افزایش جوانه‌زنی بذور. 20

1-12-4-     تولید فیتوهورمون­ها 20

1-13-    اثر پوشش­دار کردن بذر با باکتری   21

1-14-    اثر پوشش­دار کردن بذر با مواد شیمیایی.. 23

1-15-    اثر حبه­دار کردن بذر با مواد شیمیایی   25

1-16-    اثر حبه‌دار کردن بذر با باکتری.. 26

فصل دوم: مواد و روش­ها

1-17-    مکان و نحوه اجرای طرح.. 28

1-18-    تهیه و آماده­سازی مواد. 28

1-18-1-     مواد شیمیایی.. 28

1-18-2-     آماده­سازی محلول باکتری.. 28

1-18-3-     مواد به کار برده شده در پوشش بذر. 29

1-19-    روش اجرای طرح.. 29

1-19-1-     آزمایش اول : پوشش­دار کردن و حبه‌دار کردن بذر با باکتری در آزمایشگاه. 29

1-19-2-     آزمایش دوم : پوشش­دار کردن و حبه‌دار کردن بذر با هورمون در آزمایشگاه. 32

1-20-    کاشت بذرها در آزمایشگاه. 32

1-20-1-     تعیین مولفه‌های جوانه‌زنی.. 33

1-20-2-     کشت بذرهای پوشش دارشده و حبه­دار شده در گلخانه. 35

1-20-3-     تعیین ماندگاری و شمارش تعداد باکتری ها به شیوه­ی Pour Plate Method  35

فصل سوم: نتایج و بحث

1-21-    اثر تیمار پوشش و حبه­دار کردن بذر با محلول باکتری بر جوانه‌زنی در آزمایشگاه........... 37

1-21-1-     درصد جوانه‌زنی.. 37

1-21-2-     ضریب و سرعت جوانه‌زنی.. 38

1-21-3-     میانگین مدت جوانه‌زنی.. 39

1-21-4-     طول ریشه­چه و ساقه‌چه.. 41

1-21-5-     وزن تر گیاهچه و خشک گیاهچه. 42

1-21-6-     درصد گیاهچه‌های نرمال و غیر نرمال.. 44

1-21-7-     شاخص وزنی بنیه بذر. 45

1-21-8-     شاخص طولی بنیه بذر. 45

1-21-9-     نتیجه­گیری.. 46

1-22-    اثر پوشش و حبه­دارکردن بذر با باکتری بر ویژگی‌های جوانه‌زنی بذر در گلخانه............................................. 51

1-22-1-     درصد جوانه‌زنی.. 51

1-22-2-     ضریب و سرعت جوانه‌زنی.. 52

1-22-3-     میانگین مدت جوانه‌زنی.. 54

1-22-4-     طول ریشه­چه و ساقه‌چه... 55

1-22-5-     وزن تر و خشک گیاهچه. 56

1-22-6-     درصد گیاهچه‌های نرمال و غیر نرمال.. 59

1-22-7-     شاخص وزنی بنیه بذر. 61

1-22-8-     شاخص طولی بنیه بذر. 62

1-22-9-     نتیجه­گیری.. 62

1-23-    اثر پوشش­دار و حبه‌دار کردن بذر با مواد شیمیایی بر جوانه‌زنی در آزمایشگاه....... 67

1-23-1-     درصد جوانه‌زنی.. 67

1-23-2-     ضریب و سرعت جوانه‌زنی.. 68

1-23-3-     میانگین مدت جوانه‌زنی.. 69

1-23-4-     طول ریشه­چه و ساقه‌چه... 71

1-23-5-     وزن تر گیاهچه و خشک گیاهچه. 72

1-23-6-     درصد گیاهچه نرمال و غیرنرمال.. 73

1-23-7-     شاخص وزنی بنیه بذر. 74

1-23-8-     شاخص طولی بنیه بذر. 75

1-23-9-     نتیجه­گیری.. 76

1-24-    اثر پوشش و حبه­دار کردن بذر با مواد شیمیایی بر ویژگی‌های جوانه‌زنی بذر گلخانه............ 80

1-24-1-     درصد جوانه‌زنی.. 80

1-24-2-     ضریب و سرعت جوانه‌زنی.. 81

1-24-3-     میانگین مدت جوانه‌زنی.. 83

1-24-4-     طول ریشه­چه و ساقه‌چه.......... 84

1-24-5-     وزن تر گیاهچه و خشک گیاهچه. 85

1-24-6-     درصد گیاهچه‌های نرمال و غیر نرمال.. 87

1-24-7-     شاخص وزنی بنیه بذر. 89

1-24-8-     شاخص طولی بنیه بذر. 90

1-24-9-     نتیجه­گیری.. 90

1-25-    نتایج شمارش تعداد باکتری‌های روی هر بذر........ 94

نتیجه­گیری کلی................ 94

فهرست منابع............ 100

 

فهرست جدول‌ها

جدول3‑1- تجزیه واریانس اثر پوشش و حبه­دار کردن بذر با باکتری در آزمایشگاه .................................................................. 54

جدول 3-2- مقایسه میانگین اثر پوشش و حبه­دار کردن بذر با باکتری در آزمایشگاه................................................................ 57

جدول 3-3- تجزیه واریانس اثر پوشش و حبه­دار کردن بذر با باکتری در گلخانه..................................................................... 66

جدول 3-4- مقایسه میانگین اثر پوشش و حبه­دار کردن بذر با باکتری در گلخانه..................................................................... 67

جدول 3-5- تجزیه واریانس اثر پوشش و حبه­دار بذر با هورمون در آزمایشگاه.................................................................... .. 78

جدول 3-6- مقایسه میانگین اثر پوشش و حبه­دار کردن بذر با هورمون در آزمایشگاه................................................................79

جدول3‑7- تجزیه واریانس اثر پوشش و حبه­دار کردن بذر با هورمون در گلخانه.......................................................................88

جدول 3-8- مقایسه میانگین اثر پوشش و حبه­دار کردن بذر با هورمون در گلخانه.................................................................... 89

جدول 3-9- تجزیه واریانس اثر روش پوشش بذر بر جمعیت باکتری روی بذر........................................................................ 93

جدول 3-10- مقایسه میانگین اثر روش پوشش بذر بر جمعیت باکتری روی بذر.......................................................................93

 

فهرست شکل‌‌ها

شکل ‏1-1- بذر تک جوانه چغندرقند. ........................................................................................................................................9

‌‌شکل ‏1‑2- بذر چند جوانه چغندرقند. ......................................................................................................................................11

شکل 1-4 - بذر حبه­دار شده................................................................................................................................................. 16

شکل 1-5- بذر پوشش­دار شده...............................................................................................................................................16

شکل ‏1‑3- انواع پوشش­های بذر. ............................................................................................................................................17

شکل 1-4- انواع پوشش­های بذر چغندرقند............................................................................................................................18

شکل 2-1- نحوه تهیه پوشش بذر...........................................................................................................................................32

شکل 3-1- اثر تیمار باکتری بر درصد جوانه­زنی در گلخانه....................................................................................................52

شکل 3-2- اثر تیمار باکتری بر سرعت جوانه­زنی در گلخانه.................................................................................................. 53

شکل 3-3- اثر تیمار باکتری بر طول ریشه­چه در گلخانه........................................................................................................ 55

شکل 3-4- اثر روش پوشش بذر با باکتری بر وزن تر گیاهچه در گلخانه................................................................................58

شکل 3-5- اثر تیمار باکتری بر وزن تر گیاهچه در گلخانه......................................................................................................58

شکل 3-6- اثر تیمار باکتری بر درصد گیاهچه­های نرمال در گلخانه..................................................................................... 59

شکل 3-7- اثر تیمار باکتری بر درصد گیاهچه­های غیر نرمال................................................................................................. 60

شکل 3-8- اثر تیمار باکتری بر شاخص وزنی بنیه بذر در گلخانه........................................................................................... 61

شکل 3-9- اثر روش پوشش بذر با مواد شیمیایی‌بر درصد جوانه­زنی در آزمایشگاه.................................................................67

شکل 3-10- اثر روش پوشش بذر با مواد بر میانگین مدت جوانه­زنی..................................................................................... 69

شکل 3-11- اثر مواد شیمیایی ‌بر میانگین مدت جوانه­زنی در آزمایشگاه...................................................................................69

شکل 3-12- اثر مواد بر طول ریشه­چه و ساقه­چه در آزمایشگاه............................................................................................... 70

شکل 3-13- اثر روش پوشش با مواد بر وزن تر گیاهچه در آزمایشگاه.................................................................................... 71

شکل 3-14- اثر مواد شیمیایی ‌بر وزن تر گیاهچه در آزمایشگاه............................................................................................... 72

شکل 3-15- اثر مواد شیمیایی‌ بر درصد گیاهچه­های نرمال در آزمایشگاه................................................................................ 73

شکل 3-16- اثر مواد بر درصد گیاهچه­های غیر نرمال در آزمایشگاه........................................................................................ 73

شکل 3-17- اثر مواد بر شاخص طولی در آزمایشگاه.............................................................................................................. 75

شکل 3-18- اثر روش پوشش با مواد بر درصد جوانه­زنی در گلخانه...................................................................................... 80

شکل 3-19- اثر مواد بر درصد جوانه­زنی در گلخانه................................................................................................................80

شکل 3-20- اثر مواد شیمیایی ‌بر سرعت جوانه­زنی در گلخانه................................................................................................ 82

شکل 3-21- اثر مواد بر ضریب جوانه­زنی در گلخانه.............................................................................................................. 82

شکل 3-22- اثر روش پوشش بر طول ریشه­چه و ساقه­چه...................................................................................................... 84

شکل 3-23- اثر مواد بر طول ریشه­چه و ساقه­چه در گلخانه................................................................................................... 84

شکل 3-24- اثر روش پوشش با مواد بر وزن تر در گلخانه.....................................................................................................86

شکل 3-25- اثر مواد بر وزن تر گیاهچه در گلخانه................................................................................................................86

شکل 3-26- اثر مواد بر درصد گیاهچه­های نرمال در گلخانه................................................................................................ 87

شکل 3-27- اثر مواد شیمیایی ‌بر درصد گیاهچه­های غیر نرمال............................................................................................ 87

 


چکیده

در زراعت چغندرقند، تولید و فرآوری بذر باکیفیت یکی از اهداف مهم است. در این پژوهش بذر چغندرقند (رقم پارس موسسه تحقیقات و اصلاح بذر چغندرقند) پس از حبه­دار و پوشش­دار کردن بذر با برخی از باکتری‌های محرک رشد گیاه و مواد شیمیایی ازلحاظ کیفیت جوانه­زنی و ماندگاری این باکتری­ها بر روی بذر در سه آزمایش جداگانه در سال 1393-1392 مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش اول بررسی اثر پوشش­دار کردن و حبه‌دار کردن بذر با باکتری در 12 سطح (شاهد، کاربرد منفرد باکتری‌های ازتوباکتر کروکوکوم سویه پنج، باسیلوس لنتوس سویه 4- 15، سودوموناس پوتیدا سویه RS- 36 و آزوسپریلیوم لیپوفروم سویه OF، تلفیق دوتایی و تلفیق مجموع باکتری­ها باهم با غلظت (1- CFU ml 107)، آزمایش دوم بررسی اثر پوشش­دار کردن و حبه‌دار کردن بذر با مواد شیمیایی در چهار سطح ( شاهد، 500 میلی­گرم جیبرلیک اسید، 500 میلی­گرم سالیسیلیک اسید و 500 میلی‌گرم اتیلن) به‌ طور مجزا در آزمایشگاه به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی و همچنین در گلخانه به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی در چهار تکرار و آزمایش سوم بررسی ماندگاری باکتری فرموله شده در ترکیبات پوشش بذر بعد از انبارداری انجام گرفت. نتایج نشان داد که اثر پوشش و حبه­دار کردن بذر به همراه باکتری بر صفات درصد و سرعت جوانه­زنی، درصد گیاهچه­های نرمال و غیر نرمال، میانگین مدت جوانه زنی، طول ریشه­چه و ساقه­چه، وزن تر و خشک گیاهچه و همچنین شاخص طولی و وزنی بنیه بذر در گلخانه و آزمایشگاه معنی­دار شد. به‌طورکلی بذرهای پوشش­دار شده با این باکتری­ها در مقایسه با بذرهای حبه­دار شده در هر دو مکان نتایج بهتری داشت. بذرهای پوشش‌دار شده با باکتری ازتوباکتر و تلفیق دوتایی باکتری سودوموناس و ازتوباکتر در شرایط آزمایشگاه و کاربرد منفرد باکتری سودوموناس در گلخانه نقش بیشتری در افزایش درصد جوانه­زنی (18%)، وزن تر و خشک گیاهچه (33%)، تعداد گیاهچه­های نرمال (57%) و شاخص بنیه بذر بیشتری در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. نتایج پوشش و حبه­دار کردن بذر با کمک مواد شیمیایی ذکرشده اثر معنی­داری بر صفاتی نظیر میانگین مدت جوانه­زنی، طول ساقه­چه و ریشه­چه و همچنین وزن تر گیاهچه و خشک گیاهچه در آزمایشگاه داشت. در شرایط گلخانه نیز تمامی صفات مورد بررسی به‌جز شاخص وزنی بنیه بذر در سطح یک درصد معنی­دار بود. به‌طورکلی بذرهای پوشش­دار شده با این مواد به‌ویژه اسید جیبرلیک و اتیلن در هر دو مکان در مقایسه با بذرهای حبه شده مناسب‌تر بود. در بررسی حفظ جمعیت باکتری روی بذر در طی مدت انبارداری پس از 6 ماه نشان داده شد که تمام تیمارهای اعمال‌شده به‌جز بذرهای پوشش­دار شده با آزوسپریلیوم و بذرهای حبه شده با باکتری سودوموناس بقیه تیمارها در حفظ جمعیت باکتری روی بذر موفق بودند. باکتری باسیلوس و ازتوباکتر در هر دو روش روکش بذر دارای جمعیت باکتری زنده روی بذر بودند اگرچه بیشترین تعداد جمعیت باکتری حفظ‌شده روی بذر مربوط به تیمار حبه­دار شده بذر با باکتری باسیلوس با جمعیت CFU 105 × 37 مشاهده شد.

 

کلیدواژه: بذر، جوانه­زنی، باکتری محرک رشد، چغندرقند، هورمون

 

دانلود فایل

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.