بررسی اثر تنش شوری و زمان برداشت بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک و فیتو شیمیایی و آنتی­ اکسیدانی



عنوان :
بررسی اثر تنش شوری و زمان برداشت بر خصوصیات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی
­اکسیدانی گیاه مورد

 

با فرمت قابل ویرایش word

تعداد صفحات:  110 صفحه

تکه های از متن به عنوان نمونه :

فهرست مطالب

عنوان   صفحه

فهرست مطالب..................................................................................................................................................... ....هشت

فهرست اشکال یازده

فهرست جداول ... ..دوازده

فصل اول : مقدمه و بررسی منابع 2

1-1 اهمیت و اهداف پژوهش 2

1-2 مقدمه 4

1-3 تأثیر زمان برداشت و ترکیبات مؤثره گیاهان دارویی 4

1-4 گیاه شناسی مورد 5

1-4-1 خصوصیات تیره میرتاسه 5

1-5 جنس های مهم تیره مورد در ایران 6

1-6 اختصاصات زایشی و رویشی 7

1-7 نیاز اکولوژی 7

1-8کاشت و پرورش مورد 8

1-9 خواص دارویی گیاه مورد 8

1-10 اندام دارویی مورد 9

1-11کاربرد و اهمیت اقتصادی 9

1-12 فیتوشیمی اسانس مورد 9

 

هشت

1-13 آنتی اکسیدان ها 9

1-14 طبقه بندی آنتی اکسیدان ها 10

1-15 آنتی­اکسیدانهای موجود در غذا 11

1-16 اندازه­گیری فعالیت آنتی اکسیدانی 12

1-17 سنجش میزان پاکسازی آلفا، آلفا دی فنیل بتا پکریل هیدرازیل 12

1-18 آزمون قدرت احیاءکنندگی آهن 12

1-19 روش بی رنگ شدن بتا کاروتن 13

1-20 ترکیبات فنولیک 13

1-21 فلاونوئیدها 14

1-22 استخراج ترکیبات فنولیک 15

1-23 آشنایی با کروماتوگرافی گازی(GC) 16

1-24 عوامل موثر بر ترکیبات ثانویه گیاهان دارویی 16

1-25 بررسی زمان برداشت 17

1-26 شوری 17

1-27 اثرات شوری بر گیاهان 18

1-28 راههای محدود شدن رشد گیاه در اثر تنش شوری 18

1-29 اثرات شوری بر رشد رویشی گیاهان 19

1-30 اثرات شوری بر گل دهی و تشکیل بذر و عملکرد گیاهان 20

1-31 اثرات شوری بر فرآیندهای متابولیک 20

1-32 بررسی منابع 21

فصل دوم :مواد و روش ها 26

 

نه

2-1 زمان و مشخصات محل اجرای آزمایش 26

2-3 نحوه کاشت 27

2-4 اعمال تیمار شوری 27

2-5 شاخص های اندازه گیری شده 28

2-5-7- اندازه گیری رطوبت نسبی برگ RWC) ) 28

2-5-8- اندازه گیری میزان کلروفیل 29

2-5-9- اندازه گیری میزان پرولین 30

2-5-10 وزن تر و خشک ریشه ها 30

2-6 اندازه­گیری درصد اسانس و اجزای آن 31

2-6-1 استخراج و محاسبه درصد اسانس 31

2-6-2 شناسایی ترکیبات اصلی اسانس 31

2-7 اندازه­گیری فعالیت آنتی­اکسیدانی 32

2-7-1 عصاره گیری 32

2-7-2 اندازه گیری کل ترکیبات فنولیک 32

2-7-3 آزمون DPPH 33

2-7-4 بررسی قدرت احیا کنندگی آهن 33

2-7-5 ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی به روش بی رنگ شدن بتا کاروتن 34

2-8 سنجش فلاونوئید کل 35

2-9 تجزیه و تحلیل های آماری 35

فصل سوم :نتایج وبحث 36

3-1 آماره­های توصیفی صفات مورد مطالعه در زمانهای مختلف برداشت و سطوح مختلف تنش شوری 36

 

ده

3-1-1آماره­های توصیفی صفات مورفولوژیک 36

3-1-2 در آماره­های توصیفی صفات فیزیولوژیک 39

3-1-3 آماره توصیفی صفات فیتوشیمیایی 42

3-2 نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات ارزیابی شده تحت تنش شوری و زمان برداشت 47

3-2-1صفات مورفولوژیک 47

3-2-2 تجزیه واریانس و مقایسه میانگین وزن تر و خشک ریشه 48

3-2-3 صفات فیزیولوژیک 50

3-2-4 صفات فیتوشیمیایی 52

3-3 نتایج آنالیز ترکیبات اسانس (GC) 61

3-4 نتایج همبستگی کلیه صفات مورد مطالعه 62

3-5 مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه مورد (تحت تنش شوری و زمان برداشت) 68

4-6 همبستگی ترکیبات فتولیک و سه مدل سیستم سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانی 75

3-7 بحث 78

فصل چهارم نتیجه­گیری و پیشنهادات 84

4-1- نتیجه­گیری کلی 84

4-2- مطالعات مورفولوژیک 84

4-3- بررسی پارامترهای فیزیولوژیک 85

4-4-بررسی مطالعات فیتوشیمیایی 85

4-5- بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی 86

4-6- پیشنهادات 86

منابع 88

 


 


 

 

فهرست نمودار

 

عنوان صفحه

شکل2-1: مراحل اتنقال و کاشت قلمه های ریشه دار شده 27

شکل 2-2: کلروفیل استخراج شده از برگ گیاه مورد تحت تنش شوری و سه زمان برداشت 29

شکل2-3: پرولین اندازه­گیری شده از برگ گیاه مورد تحت تنش شوری و سه زمان برداشت 30

عکس3-1: وزن تر ریشه 49

شکل3-1 : مقایسه میانگین وزن تر ریشه در اثر تنش شوری 57

شکل3-2 : مقایسه میانگین وزن خشک ریشه در اثر تنش شوری 57

شکل3-3: مقایسه میانگین تغییرات درصد بازدارندگی رادیکال آزاد DPPH در زمان برداشت بهار 70

شکل3-4 : مقایسه میانگین تغییرات درصد بازدارندگی رادیکال آزاد DPPH در زمان برداشت تابستان 71

شکل3-5: مقایسه میانگین تغییرات درصد بازدارندگی رادیکال آزاد DPPH در در زمان برداشت پاییز 71

شکل3-6: مقایسه میانگین قدرت احیاءکنندگی آهن در زمان برداشت بهار 72

شکل3-7 :مقایسه میانگین قدرت احیاءکنندگی آهن در زمان برداشت تابستان 72

شکل3-8 :مقایسه میانگین قدرت احیاءکنندگی آهن در زمان برداشت پاییز 73

شکل3-9: مقایسه میانگین قدرت آنتی اکسیدانی   روش بتاکاروتن(بهار) 73

شکل3-10 :مقایسه میانگین قدرت آنتی اکسیدانی بتاکاروتن (تابستان) 74

شکل3-11 : مقایسه میانگین قدرت آنتی اکسیدانی بتاکاروتن(پاییز) 74

شکل 3-12 : همبستگی میزان کل فنولیک و سیستم سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانی بتاکاروتن 76

شکل 3-13: همبستگی میزان کل فنولیک و سیستم سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانی DPPH 76

 

دوازده

شکل 3-14: همبستگی میزان کل فنولیک و سیستم سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانی FTC 77

 


 

 

فهرست جداول

عنوان صفحه

 

2-1- معرفی خصوصیات خاک زراعی مورد استفاده.............................................................................................26

3-1- آماره توصیفی صفات مورفولوژیک.............................................................................................................44

3-2- آماره توصیفی صفات فیزیولوژیک.............................................................................................................45

3-3- آماره توصیفی صفات فیتوشیمیایی................................................................................................................46

3-4- مقایسه میانگین مربعات صفات مورفولوژیک................................................................................................54

3-5- مقایسه میانگین مربعات صفات فیزیولوژیک..................................................................................................55

3-6­- مقایسه میانگین مربعات صفات فیتوشیمیایی ..................................................................................................56

3-7- مقایسه میانگین صفات مورفولوژیک تحت تنش شوری و زمان برداشت........................................................58

3-8- مقایسه میانگین صفات فیزیولوژیک مورد مطالعه تحت تنش شوری و زمان برداشت.....................................59

3-9- مقایسه میانگین صفات فیتوشیمیایی مورد مطالعه تحت تنش شوری و زمان برداشت.......................................60

3-10-­مقایسه ترکیبات اسانس گیاه مورد تحت تنش شوری ..................................................................................61

3-11: نتایج همبستگی کلیه صفات در زمان برداشت بهار.......................................................................................65

3-12- نتایج همبستگی کلیه صفات در زمان برداشت تابستان..................................................................................66

3-13- نتایج همبستگی کلیه صفات در زمان برداشت پاییز......................................................................................67


­چکیده


ایران دارای منابع با ارزشی از گیاهان دارویی و زینتی می باشد. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی، امروزه پژوهش های بسیاری از محققان علوم گیاهی معطوف به جنبه­های مختلف کاربردی این گیاهان شده است. حدود 15 درصد اراضی کشور ایران با مشکل شوری مواجه هستند و گزارش­های موجود حاکی از روند افزایشی این مشکل است. گیاه مورد با نام علمی Myrtus communis یک گونه دیپلوئید از خانواده میرتاسه (Myrtaceae) بوده و از جمله گیاهان مهم دارویی و زینتی محسوب می­شود. یکی از اهداف مهم در گیاهان دارویی، بالا بردن میزان ترکیبات آنتی­اکسیدانی حائز اهمیت در این گیاهان می­باشد با این حال این ترکیبات می­تواند تحت تأثیر محیط واقع گردد. از این رو مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، فیتوشیمیایی وفعالیت آنتی اکسیدانی گیاه مورد انجام گرفت. این آزمایش در قالب یک آزمایش اسپلیت پلات در زمان بر پایه بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و در 4 سطح شوری و3 زمان برداشت (اوایل بهار، اوایل تابستان و اوایل پائیز) انجام شد. با توجه به نتایج مورفولوژیک بدست آمده درهرسه زمان برداشت رشد رویشی به جز از نظر تعداد شاخه فرعی و گلدهی در گیاه مورد تحت تنش شوری کاهش پیدا کرد. کلروفیل، سبزینگی و محتوای رطوبت نسبی برگ گیاه مورد تحت تنش شوری کاهش و میزان پرولین و کاروتنوئید(در زمان برداشت بهار و تابستان) افزایش یافت. طبق نتایج حاصل از این مطالعه زمان برداشت بهار و تابستان بیشترین میزان متابولیت­های ثانویه را داشتند. در زمان برداشت پاییز ترکیبات فنولیک، فعالیت آنتی اکسیدانی، درصد اسانس و فلاونوئید نسبت به دو زمان برداشت دیگر کاهش داشت. به طور کلی تنش متوسط شوری تا 4دسی زیمنس و زمان برداشت بهار و تابستان باعث افزایش درصد اسانس گردید و تنش شوری تا 6دسی زیمنس و زمان برداشت بهار و تابستان نسبت به پاییز باعث افزایش ترکیبات فنولیک(96/96) ، میزان فلاونوئید(24/8) و فعالیت آنتی اکسیدانی شد. در این مطالعه مقایسه ایی که بین 3 روش سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی در سه زمان برداشت صورت گرفت نشان داد که همبستگی بین هر سه روش DPPH، احیا کنندگی آهن و بتاکاروتن در زمان برداشت اول و دوم مثبت می­باشد. در پاییز دو مدل سیستم DPPH و FTC دارای همبستگی مثبت بودند در حالی­که روش بتاکاروتن نتایج همسو با این دو روش نداشت. فعالیت آنتی اکسیدانی در زمان برداشت بهار و تابستان با افزایش سطوح شوری افزایش داشت که دلیل این موضوع احتمالا" بالا بودن ترکیبات فنولیک گیاه مورد در بهار و تابستان می­باشد. نتایج آنالیزترکیبات اسانس نشان داد که میزان آلفاپینن و 1.8 سینئول تحت تنش شوری نسبت به شاهد افزایش داشت . به منظور دستیابی به بالاترین عملکرد گیاه مورد تحت تنش شوری، زمان برداشت بهار و تابستان به عنوان بهترین مرحله برداشت و با تنش شوری حداکثر 4 دسی زیمنس معرفی می­گردد.

 

واژه­های کلیدی: تنش شوری، زمان برداشت، فعالیت آنتی اکسیدانی، گیاه مورد

 دانلود فایل

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.