عنوان :
بررسی اثر تنش شوری و زمان برداشت بر خصوصیات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، فیتوشیمیایی و فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه مورد
با فرمت قابل ویرایش word
تعداد صفحات: 110 صفحه
تکه های از متن به عنوان نمونه :
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فهرست مطالب..................................................................................................................................................... ....هشت
فهرست اشکال یازده
فهرست جداول ... ..دوازده
فصل اول : مقدمه و بررسی منابع 2
1-1 اهمیت و اهداف پژوهش 2
1-2 مقدمه 4
1-3 تأثیر زمان برداشت و ترکیبات مؤثره گیاهان دارویی 4
1-4 گیاه شناسی مورد 5
1-4-1 خصوصیات تیره میرتاسه 5
1-5 جنس های مهم تیره مورد در ایران 6
1-6 اختصاصات زایشی و رویشی 7
1-7 نیاز اکولوژی 7
1-8کاشت و پرورش مورد 8
1-9 خواص دارویی گیاه مورد 8
1-10 اندام دارویی مورد 9
1-11کاربرد و اهمیت اقتصادی 9
1-12 فیتوشیمی اسانس مورد 9
هشت |
1-14 طبقه بندی آنتی اکسیدان ها 10
1-15 آنتیاکسیدانهای موجود در غذا 11
1-16 اندازهگیری فعالیت آنتی اکسیدانی 12
1-17 سنجش میزان پاکسازی آلفا، آلفا دی فنیل بتا پکریل هیدرازیل 12
1-18 آزمون قدرت احیاءکنندگی آهن 12
1-19 روش بی رنگ شدن بتا کاروتن 13
1-20 ترکیبات فنولیک 13
1-21 فلاونوئیدها 14
1-22 استخراج ترکیبات فنولیک 15
1-23 آشنایی با کروماتوگرافی گازی(GC) 16
1-24 عوامل موثر بر ترکیبات ثانویه گیاهان دارویی 16
1-25 بررسی زمان برداشت 17
1-26 شوری 17
1-27 اثرات شوری بر گیاهان 18
1-28 راههای محدود شدن رشد گیاه در اثر تنش شوری 18
1-29 اثرات شوری بر رشد رویشی گیاهان 19
1-30 اثرات شوری بر گل دهی و تشکیل بذر و عملکرد گیاهان 20
1-31 اثرات شوری بر فرآیندهای متابولیک 20
1-32 بررسی منابع 21
فصل دوم :مواد و روش ها 26
نه |
2-3 نحوه کاشت 27
2-4 اعمال تیمار شوری 27
2-5 شاخص های اندازه گیری شده 28
2-5-7- اندازه گیری رطوبت نسبی برگ RWC) ) 28
2-5-8- اندازه گیری میزان کلروفیل 29
2-5-9- اندازه گیری میزان پرولین 30
2-5-10 وزن تر و خشک ریشه ها 30
2-6 اندازهگیری درصد اسانس و اجزای آن 31
2-6-1 استخراج و محاسبه درصد اسانس 31
2-6-2 شناسایی ترکیبات اصلی اسانس 31
2-7 اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی 32
2-7-1 عصاره گیری 32
2-7-2 اندازه گیری کل ترکیبات فنولیک 32
2-7-3 آزمون DPPH 33
2-7-4 بررسی قدرت احیا کنندگی آهن 33
2-7-5 ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی به روش بی رنگ شدن بتا کاروتن 34
2-8 سنجش فلاونوئید کل 35
2-9 تجزیه و تحلیل های آماری 35
فصل سوم :نتایج وبحث 36
3-1 آمارههای توصیفی صفات مورد مطالعه در زمانهای مختلف برداشت و سطوح مختلف تنش شوری 36
ده |
3-1-2 در آمارههای توصیفی صفات فیزیولوژیک 39
3-1-3 آماره توصیفی صفات فیتوشیمیایی 42
3-2 نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات ارزیابی شده تحت تنش شوری و زمان برداشت 47
3-2-1صفات مورفولوژیک 47
3-2-2 تجزیه واریانس و مقایسه میانگین وزن تر و خشک ریشه 48
3-2-3 صفات فیزیولوژیک 50
3-2-4 صفات فیتوشیمیایی 52
3-3 نتایج آنالیز ترکیبات اسانس (GC) 61
3-4 نتایج همبستگی کلیه صفات مورد مطالعه 62
3-5 مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه مورد (تحت تنش شوری و زمان برداشت) 68
4-6 همبستگی ترکیبات فتولیک و سه مدل سیستم سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانی 75
3-7 بحث 78
فصل چهارم نتیجهگیری و پیشنهادات 84
4-1- نتیجهگیری کلی 84
4-2- مطالعات مورفولوژیک 84
4-3- بررسی پارامترهای فیزیولوژیک 85
4-4-بررسی مطالعات فیتوشیمیایی 85
4-5- بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی 86
4-6- پیشنهادات 86
منابع 88
|
عنوان صفحه
شکل2-1: مراحل اتنقال و کاشت قلمه های ریشه دار شده 27
شکل 2-2: کلروفیل استخراج شده از برگ گیاه مورد تحت تنش شوری و سه زمان برداشت 29
شکل2-3: پرولین اندازهگیری شده از برگ گیاه مورد تحت تنش شوری و سه زمان برداشت 30
عکس3-1: وزن تر ریشه 49
شکل3-1 : مقایسه میانگین وزن تر ریشه در اثر تنش شوری 57
شکل3-2 : مقایسه میانگین وزن خشک ریشه در اثر تنش شوری 57
شکل3-3: مقایسه میانگین تغییرات درصد بازدارندگی رادیکال آزاد DPPH در زمان برداشت بهار 70
شکل3-4 : مقایسه میانگین تغییرات درصد بازدارندگی رادیکال آزاد DPPH در زمان برداشت تابستان 71
شکل3-5: مقایسه میانگین تغییرات درصد بازدارندگی رادیکال آزاد DPPH در در زمان برداشت پاییز 71
شکل3-6: مقایسه میانگین قدرت احیاءکنندگی آهن در زمان برداشت بهار 72
شکل3-7 :مقایسه میانگین قدرت احیاءکنندگی آهن در زمان برداشت تابستان 72
شکل3-8 :مقایسه میانگین قدرت احیاءکنندگی آهن در زمان برداشت پاییز 73
شکل3-9: مقایسه میانگین قدرت آنتی اکسیدانی روش بتاکاروتن(بهار) 73
شکل3-10 :مقایسه میانگین قدرت آنتی اکسیدانی بتاکاروتن (تابستان) 74
شکل3-11 : مقایسه میانگین قدرت آنتی اکسیدانی بتاکاروتن(پاییز) 74
شکل 3-12 : همبستگی میزان کل فنولیک و سیستم سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانی بتاکاروتن 76
شکل 3-13: همبستگی میزان کل فنولیک و سیستم سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانی DPPH 76
دوازده |
|
عنوان صفحه
2-1- معرفی خصوصیات خاک زراعی مورد استفاده.............................................................................................26
3-1- آماره توصیفی صفات مورفولوژیک.............................................................................................................44
3-2- آماره توصیفی صفات فیزیولوژیک.............................................................................................................45
3-3- آماره توصیفی صفات فیتوشیمیایی................................................................................................................46
3-4- مقایسه میانگین مربعات صفات مورفولوژیک................................................................................................54
3-5- مقایسه میانگین مربعات صفات فیزیولوژیک..................................................................................................55
3-6- مقایسه میانگین مربعات صفات فیتوشیمیایی ..................................................................................................56
3-7- مقایسه میانگین صفات مورفولوژیک تحت تنش شوری و زمان برداشت........................................................58
3-8- مقایسه میانگین صفات فیزیولوژیک مورد مطالعه تحت تنش شوری و زمان برداشت.....................................59
3-9- مقایسه میانگین صفات فیتوشیمیایی مورد مطالعه تحت تنش شوری و زمان برداشت.......................................60
3-10-مقایسه ترکیبات اسانس گیاه مورد تحت تنش شوری ..................................................................................61
3-11: نتایج همبستگی کلیه صفات در زمان برداشت بهار.......................................................................................65
3-12- نتایج همبستگی کلیه صفات در زمان برداشت تابستان..................................................................................66
3-13- نتایج همبستگی کلیه صفات در زمان برداشت پاییز......................................................................................67
چکیده
ایران دارای منابع با ارزشی از گیاهان دارویی و زینتی می باشد. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی، امروزه پژوهش های بسیاری از محققان علوم گیاهی معطوف به جنبههای مختلف کاربردی این گیاهان شده است. حدود 15 درصد اراضی کشور ایران با مشکل شوری مواجه هستند و گزارشهای موجود حاکی از روند افزایشی این مشکل است. گیاه مورد با نام علمی Myrtus communis یک گونه دیپلوئید از خانواده میرتاسه (Myrtaceae) بوده و از جمله گیاهان مهم دارویی و زینتی محسوب میشود. یکی از اهداف مهم در گیاهان دارویی، بالا بردن میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی حائز اهمیت در این گیاهان میباشد با این حال این ترکیبات میتواند تحت تأثیر محیط واقع گردد. از این رو مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، فیتوشیمیایی وفعالیت آنتی اکسیدانی گیاه مورد انجام گرفت. این آزمایش در قالب یک آزمایش اسپلیت پلات در زمان بر پایه بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و در 4 سطح شوری و3 زمان برداشت (اوایل بهار، اوایل تابستان و اوایل پائیز) انجام شد. با توجه به نتایج مورفولوژیک بدست آمده درهرسه زمان برداشت رشد رویشی به جز از نظر تعداد شاخه فرعی و گلدهی در گیاه مورد تحت تنش شوری کاهش پیدا کرد. کلروفیل، سبزینگی و محتوای رطوبت نسبی برگ گیاه مورد تحت تنش شوری کاهش و میزان پرولین و کاروتنوئید(در زمان برداشت بهار و تابستان) افزایش یافت. طبق نتایج حاصل از این مطالعه زمان برداشت بهار و تابستان بیشترین میزان متابولیتهای ثانویه را داشتند. در زمان برداشت پاییز ترکیبات فنولیک، فعالیت آنتی اکسیدانی، درصد اسانس و فلاونوئید نسبت به دو زمان برداشت دیگر کاهش داشت. به طور کلی تنش متوسط شوری تا 4دسی زیمنس و زمان برداشت بهار و تابستان باعث افزایش درصد اسانس گردید و تنش شوری تا 6دسی زیمنس و زمان برداشت بهار و تابستان نسبت به پاییز باعث افزایش ترکیبات فنولیک(96/96) ، میزان فلاونوئید(24/8) و فعالیت آنتی اکسیدانی شد. در این مطالعه مقایسه ایی که بین 3 روش سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی در سه زمان برداشت صورت گرفت نشان داد که همبستگی بین هر سه روش DPPH، احیا کنندگی آهن و بتاکاروتن در زمان برداشت اول و دوم مثبت میباشد. در پاییز دو مدل سیستم DPPH و FTC دارای همبستگی مثبت بودند در حالیکه روش بتاکاروتن نتایج همسو با این دو روش نداشت. فعالیت آنتی اکسیدانی در زمان برداشت بهار و تابستان با افزایش سطوح شوری افزایش داشت که دلیل این موضوع احتمالا" بالا بودن ترکیبات فنولیک گیاه مورد در بهار و تابستان میباشد. نتایج آنالیزترکیبات اسانس نشان داد که میزان آلفاپینن و 1.8 سینئول تحت تنش شوری نسبت به شاهد افزایش داشت . به منظور دستیابی به بالاترین عملکرد گیاه مورد تحت تنش شوری، زمان برداشت بهار و تابستان به عنوان بهترین مرحله برداشت و با تنش شوری حداکثر 4 دسی زیمنس معرفی میگردد.
واژههای کلیدی: تنش شوری، زمان برداشت، فعالیت آنتی اکسیدانی، گیاه مورد