بررسی اثر گلپر تازه و عصاره آن بر ماندگاری گوشت شترمرغ


با فرمت قابل ویرایش word - پایان نامه بررسی اثر گلپر تازه و عصاره آن بر ماندگاری گوشت شترمرغ طی نگهداری در یخچال


چکیده

گوشت شترمرغ که در گروه گوشت های قرمز طبقه بندی می شود، از ارزش غذایی بسیار بالایی برخورداراست، طوری که می توان گفت یکی از کم چرب ترین و سالم ترین نمونه های گوشت قرمز در دسترس است. Heracleum Persicum یا گیاه گلپر ایرانی(از خانواده Apiaceae) یکی از 10 گونه جنس هراکلوم در ایران است. پژوهش حاضر، با توجه به خواص ضدمیکروبی گیاه گلپر و همچنین فراوانی آن در کشور، به بررسی امکان افزایش عمر ماندگاری گوشت شترمرغ در دمای یخچال می پردازد. بدین منظور، از گیاه تازه و عصاره اتانولی گلپر و با درصد های 5/0، 5/1 و 5/2 % وزنی-وزنی در گوشت شترمرغ استفاده شد. نمونه های گوشت طی 10 روز نگهداری در دمای یخچال در روزهای صفر، 1، 3، 5، 7 و 10 از نظر کیفی مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای مورد بررسی pH، آزمون های میکروبی، میوگلوبین و پارامترهای آن، مقدار تیوباربیتوریک اسید و ارزیابی حسی بود. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، طبق نتایج بدست آمده افزایش غلظت عصاره و گیاه گلپر نسبت به نمونه شاهد سبب کاهش معنی دار میزان تیوباربیتوریک اسید، تعداد کل باکتری ها، تعداد کپک و مخمر و تعداد اشرشیاکلی گوشت شترمرغ شد (05/0p<)، ولی بر میزان pH، میوگلوبین، اکسی میوگلوبین و مت میوگلوبین اثر معنی داری نداشت (05/0p>). نتایج تجزیه واریانس نشان داد که میزان پارامترهای pH، رشد کلی باکتری ها، اشرشیاکلی، کپک و مخمر و مت میوگلوبین طی زمان ماندگاری تا روز دهم افزایش معنی دار داشت که این افزایش برای نمونه های شاهد بیش از سایر نمونه ها بود، میزان تیوباربیتوریک اسید نیز طی زمان ماندگاری تا روز هفتم، افزایش معنی داری داشت که این افزایش برای نمونه های شاهد بیش از سایر نمونه ها بود (05/0p<). در ارزیابی حسی، بیشترین میزان پذیرش کلی نمونه ها، مربوط به نمونه های گوشت شترمرغ حاوی گیاه تازه گلپر با غلظت  5/0 درصد بود

1-1-مقدمه

ترکیبات ضدمیکروبی گیاهی یکی از منابع با ارزش در پزشکی به شمار می آیند و در نتیجه گسترش بیماری های عفونی، شناسایی تعداد بیشتری از این عصاره ها و ترکیبات در درمان بیماران مفید خواهد بود. با توجه به تحقیقات به عمل آمده بر روی گیاه گلپر ایرانی، خاصیت ضد میکروبی عصاره متانولی این گیاه ثابت شده است (ناظمی و همکاران، 1384). با توجه به استفاده از نگهدارنه های سنتزی و اثرات سوء ثابت شده این مواد بر روی سلامت انسان، تلاش برای جایگزین نمودن نگهدارنده های ضد میکروبی طبیعی از جمله گیاهان دارویی، به جای نگهدارنده های سنتزی مضر زیاد شد(اشراقی، 1386). از آنجایی که گلپر ایرانی را به عنوان یک عامل ضدمیکروب، طعم دهنده بومی، عامل ضد نفخ و آنتی اکسیدان طبیعی می شناسیم، در این پژوهش اثر گیاه و عصاره اتانولی گلپر بر روی ماندگاری گوشت شترمرغ بسته بندی شده در یخچال در طی دوره نگهداری بررسی شد.

1-2- معرفی گوشت شترمرغ

در عصر جدید یک تغییر گسترده جهانی در مسیر خوردن گوشت های سالم رخ داده  است و این امر موجب محبوبیت روز افزون گوشت شترمرغ[1] که کلسترل و چربی کمتری دارد و نیز  اسید های چرب اشباع نشده بیشتری نسبت به گوشت گاو دارد، شد (پالری و همکاران[2]، 1997).

در صنعت شترمرغ اخیرا توجه بازار از چرم که محصول بسیار مهمی از شترمرغ است به سمت صنعت گوشت تغییر یافته است. پرورش شترمرغ به طور تجاری بیشتر در آفریقای جنوبی بوده است اما امروزه این نوع پرورش در کشور های دیگر نیز صورت می گیرد. گوشت شترمرغ به خاطر محبوبیت و نیز ارزش غذایی بالای قابل توجهش خیلی سریع در جوامع غرب به رقیب گوشت قرمز در بازار تبدیل شد (آلونسو- کالجا[3]، 2004).

در دهه اخیر علاقه بسیار زیادی برای پرورش و تولید مثل شترمرغ در سراسر جهان مشاهده شده است (کوپر[4]، 2004، 2007، 2008؛ هوربان ژوک[5]، 2004، 2007). یکی از دلایل این علاقه مندی مربوط به تنوع در استفاده شترمرغ می باشد که این محصولات عبارتند از گوشت، پوست، پر و نیز تخم های این پرنده (سلز[6]، 1999؛ هوربان ژوک، 1998، 2000، 2002، 2004؛ کوپر و هوربان ژوک، 2004؛ کاوکا[7]، 2007). در ضمن باید خاطر نشان کرد به علت مشکلات به وجود آمده از دیوکسین[8] در سال 1999 در بلژیک و نیز دومین مرحله شیوع آنسفالوپاتی اسفنجی شکل گاوی[9] در سال 2000 در اروپا و نیز به علت بیماری های موجود در پا و دهان در سال 2001 در انگلیس[10] تقاضا برای استفاده از گوشت شترمرغ افزایش یافته است (هوربان ژوک، 2008). در آن زمان مصرف گوشت در اروپا کم شد و مصرف کنندگان به دنبال جایگزین گوشت قرمز مثل گوشت شترمرغ بودند. در حال حاضر به طور رایج بزرگترین بازار گوشت شترمرغ در اروپا است که عمدتاً از آفریقای جنوبی، اسرائیل و حتی استرالیا تامین می گردد (هوربان ژوک، 2008).

هنوز آفریقای جنوبی بزرگ ترین صادر کننده این نوع گوشت می باشد (لوری[11] و لدوارد[12]، 2006).

1-3-معرفی گیاهان دارویی

علم شناسایی و استفاده از گیاهان دارویی به قدمت عمر انسان است. تا قبل از قرن 19 میلادی استفاده از منابع طبیعی و عمدتا گیاهان از راه های اصلی درمان بیماری ها بوده است. اما پیشرفت سریع علم شیمی و کمبود منابع طبیعی باعث شد که ترکیبات شیمیایی جدید جایگزین داروهای گیاهی شود (حقیقتی، 1382؛ کوکوزکا[13]، 2002).

امروزه مجددا دانشمندان بسیاری از رشته های گوناگون به داروهای گیاهی روی آورده اند. اثرات ضدمیکروبی، ضد قارچی و ضد سرطانی در گیاهان ایرانی سرمنشا بسیاری از تحقیقات بوده و به سرانجام رسیدن این تحقیقات می تواند سبب خودکفایی و استقلال در صنایع دارویی کشور شود. با توجه به اینکه در حال حاضر اکثر مواد اولیه دارویی در ایران ساخته نشده و نیاز به واردات این کالاها وجود دارد و از طرفی مقاوم شدن باکتری ها نسبت به داروهای ساختگی شیمیایی، نیاز به بررسی و تولید انواع مواد ضدمیکروبی گیاهی به نظر منطقی می رسد (امیدبیگی، 1379).

ترکیبات ضدمیکروبی گیاهی یکی از منابع با ارزش در پزشکی به شمار می آیند و در نتیجه گسترش بیماری های عفونی، شناسایی تعداد بیشتری از این عصاره ها و ترکیبات در درمان بیماران مفید خواهد بود. ترکیبات ضدمیکروبی با منبع گیاهی دارای قابلیت درمانی بی شماری هستند، آنها نه تنها در درمان بیماری های عفونی موثرند، بلکه به طور همزمان تعداد زیادی از اثرات جانبی را که اغلب با ترکیبات ضد میکروبی همراه هستند، کاهش می دهند (اشراقی، 1388؛ کوکوزکا، 2002).

با توجه به تحقیقات به عمل آمده بر روی گیاه گلپر ایرانی، خاصیت ضد میکروبی عصاره متانولی این گیاه ثابت شده است (ناظمی، 1384).


پایان نامه کارشناسی ارشد


و......


دانلود فایل


دانلود پایان نامه ارشد کشاورزی با عنوان توتون


با فرمت قابل ویرایش word - پایان نامه رشته کشاورزی گرایش زراعت - بررسی برداشت و تولید توتون - پایان نامه توتون

فهرست مطالب:

چکیده 1

فصل اول. 2

مقدمه وکلیّات… 2

مقدمه: 3

1-کلیات… 4

1-1: پیشینه کشت و کار توتون در جهان و ایران. 4

1-1-1 :  پیشینه کشت و کار در جهان. 4

1 ـ 1-2 : پیشینه کشت و کار در ایران. 4

1 ـ 1-3 : سطح زیر کشت و مقدار تولید توتون در جهان و ایران. 5

1 ـ 1-4:  اهمیت اقتصادی توتون. 5

1-2: مشخصات گیاهشناسی توتون. 9

1-2-1: مشخصات زیر جنس پتونیویدس ( ( Nicotiana Petunioides. 10

1-2-2 : مشخصات زیر جنس روستیکا ( Nicotiana Rustica ) 10

1-2-3 :  مشخصات زیر جنس تاباکوم ( Nicotiana Tabacum ) 11

1-3 : طبقه بندی غیربوتانیکی (صنعتی) 12

1-4: مشخصات مرفولوژیکی و گیاه شناسی توتون. 14

1-4-1 :  برگ… 14

1-4-2 : گل.. 15

1-5: درجه حرارت و آب و هوای عمومی.. 15

1-6 : مفهوم کلی کیفیت برگ توتون. 16

1-6-1: ویژگیهای فیزیکی شامل.. 17

1-6-2 : ویژگیهای شیمیایی.. 17

1-6-3 : ویژگیهای فیزیکی برگ… 17

1-7 : عطر توتون ( aroma )یا بوی توتون ( odor ) 20

1-7-1 :  مزه یا طعم ( taste ) 21

1-7-2 :  عطر و طعم ( Flavour ) 21

1-8:  ویژگی های شیمیایی توتون. 21

1-8-1:  آب… 21

1-8-2 : مواد خشک و خاکستر. 22

1-8-3 : ترکیبات معدنی.. 23

1-8-4 : ترکیبهای آلی: کربوهیدراتها 24

1-8-5 :  سلولز و لیگنین.. 24

1-8-6 :  همی سلولز. 24

1-8-7 : ترکیبهای ازتی(nitrogenous compunds) 25

1-8-8:  ازت: کل (total nitrogen) 25

1-8-9:  پروتئین ها 25

1-8-10 : ازت آلفل آمین.. 25

1-8-11: آلکالوئیدها 25

1-8-12: بازهای فرار کل (  tvb) total volatile basis. 26

1-9: توزیع نیکوتین در سطح برگ… 26

1-9-1:  اترهای نفتی قابل استخراج.. 26

1-10:  عوامل مختلفی که بر کیفیت برگ توتون موثرند. 27

1-11: انواع توتون و محل برگ روی ساقه. 27

1-12: اثر عوامل محیطی و زراعی مؤثر برروی کیفیت برگ توتون. 29

1-12-1: تأثیر آب و هوا 29

1-12-2: تأثیر مواد غذایی روی کیفیت برگ توتون. 30

1-12-3 :  فسفر. 31

1-12-4:  پتاسیم. 31

1-12-5:  گلزنی و کنترل جوانههای جانبی روی کیفیّت توتون برگ… 31

1-12-6 :  کلر. 31

1-13 :  نقش عوامل زراعی روی کیفیت برگ توتون. 32

1-14 : آماده سازی خاک برای کاشت توتون. 32

1-15: کنترل جوانه های جانبی.. 33

1-16 :  برداشت، عمل آوری، جور و دسته بندی و خرید توتون ویرجینیا 36

1ـ16ـ1:  اصول برداشت توتون ویرجینیا: 36

1 ـ16 ـ 2: علایم رسیدگی برگ های ویرجینیا: 37

1ـ16ـ3 : زمان برداشت و عملیات سوزن زنی و یا کاست زنی: (Racking  ) 37

1ـ 17 :  عمل آوری توتون ویرجینیا: 39

1ـ17ـ1:  تأسیسات عمل آوری: 39

1ـ17 ـ2 : گرمخانه سنتی: 39

1ـ17ـ3 : گرمخانه نیمه مدرن: 39

1ـ17 ـ4 :  گرمخانه مدرن: 39

فصل دوم. 41

بررسی منابع. 41

2-1-عملکرد و اجزای عملکرد گیاه توتون. 42

2-2- خصوصیات کیفی برگها 42

2-6-1- چین.. 43

2-6-2- رسیدگی برگ و برداشت… 44

فصل سوم. 48

مواد و روشها 48

3-1. مشخصات محل اجرای آزمایش… 49

3-2- اطلاعات هواشناسی منطقه آزمایش… 49

3-3-خصوصیات خاک محل انجام آزمایش… 51

3-4- طرح آزمایشی.. 52

3-5-نحوه اجرای آزمایش… 52

3-6 روش نمونه برداری.. 53

3-7- خصوصیات مورد بررسی.. 53

3-7-1- تعداد برگ کل.. 53

3 – 7-2- تعداد برگ مورد استفاده  در صنعت تجاری.. 53

3-7-3- قطر ساقه. 53

3-7-4- ارتفاع بوته. 53

3-7-5-تاریخ گلدهی.. 53

3-7-6- طول وعرض پا برگ… 54

3-7-7-طول و عرض کمر برگ… 54

3-7-8- طول وعرض لچه برگ… 54

3-7-9- عملکرد برگ خشک… 54

3-7-10- عملکرد اقتصادی(عملکرد برگ سبز و خشک) 54

3-7-11- میزان عدد SPAD برگها 54

3-8- روشهای اندازه گیری قند احیاء ،نیکوتین،کلر. 55

3-8-1-  قند احیاء : 55

3-8-2- نیکوتین.. 55

3-8-3- کلر. 57

3-9-محاسبات آماری.. 57

فصل چهارم. 58

نتایج وبحث… 58

4-1 نتایج وبحث اثر میزان رسیدگی برگ توتون وتعداد چین برداشتی بر خصوصیات مورفولوژیکی گیاه توتون به شرح زیر می باشد. 59

4-1-1 تعداد برگ قابل برداشت… 59

4-1-2 طول برگ توتون. 59

4-1-3 عرض برگ توتون. 60

4-1-4- قطر ساقه توتون. 60

4-1-5- ارتفاع ساقه توتون. 61

4-1-6- سطح برگ توتون. 61

4-2- اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی بر وزن تر برگ توتون. 64

4-3 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی بر وزن خشک برگ توتون(عملکرد) 65

4-4 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی بر قیمت متوسط یک کیلوگرم  توتون خشک… 66

4-5 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی برعملکرد اقتصادی.. 67

4-6 صفات کیفی.. 71

4-6-1 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی برمقدار نیکوتین برگ توتون. 71

4-6-2 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی برمقدار قند برگ توتون. 72

4-6-3  اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی بر عدد SPAD  پا برگ گیاه توتون. 73

پیشنهادات… 78

منابع. 79

فهرست منابع: 80

 

فهرست جداول

جدول 1-1 …………………………………………………………………………………………………………………………  7

جدول 1-2 …………………………………………………………………………………………………………………………. 7

جدول 1-3 ………………………………………………………………………………………………………………………….29

جدول 3-1 ………………………………………………………………………………………………………………………… 51

جدول 4-1 ………………………………………………………………………………………………………………………..  63

جدول 4-2 ………………………………………………………………………………………………………………………… 68

جدول 4-3 ……………………………………………………………………………………………………………………….  76

فهرست نمودارها/اشکال

نمودار 1-1 …………………………………………………………………………….. ……………………………………………..8

نمودار 1-2 ……………………………………………………………………………. ………………………………………………8

نمودار 3-1 ……………………………………………………………………………. …………………………………………… 49

نمودار 3-2 ………………………………………………………………………………………………………………………… . 50

نمودار 3-3 …………………………………………………………………………………………………………………………….50

نمودار 4-1 …………………………………………………………………………………………………………………………… 69

نمودار 4-2 ……………………………………………………………………………………………………………………….. .. 69

نمودار 4-3 …………………………………………………………………………… ……………………………………………. 70

نمودار 4-4 ………………………………………………………………………….. ………………………………………………70

نمودار 4-5 …………………………………………………………………………………………………………………………. .71

نمودار 4-6…………………………………………………………………………………………………………………………… 77

نمودار 4-7………………………………………………………………………………………………………………………. …. 77

نمودار 4-8………………………………………………………………………………………………………………………… .. 78

نمودار 4-9………………………………………………………………………………………………………………………… .. 78

چکیده
به منظور بررسی اثر میزان رسیدگی و تعداد چین برداشتی بر عملکرد کمی و کیفی تولید توتون pvh19 آزمایشی در قالب فاکتوریل در پایه بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات توتون رشت واقع در کیلومتر 3 جاده فومن روستای احمدگوراب انجام شد. در این آزمایش دو عاملی، عامل اول میزان رسیدگی برگ در هر چین ( بیش از حد رسیده،  رسیدگی معمول، کمی نارس ) بعنوان فاکتور A در سه سطح ( a1 a2 a3 ) و عامل دوم برداشت تقریباً 30 برگ باقیمانده پس از حذف خاکبرگها و گلزنی و محلول پاشی بعنوان فاکتور B در سه سطح (b1 b2 b3 )  به ترتیب b1 (پابرگ ، پشت پابرگ، کمربرگ اول ، کمربرگ دوم، زیر لچه برگ، لچه برگ) b2 (  پابرگ و پشت پابرگ و بقیه چین ها مثل b1 ) b3 (پابرگ و پشت پابرگ، کمربرگ اول و دوم، زیر لچه برگ، لچه برگ ) بود.نتایج حاصل از اندازه گیری ها نشان داد که میزان رسیدگی بر خصوصیات عملکردی توتون موثر بود که بالاترین عملکرد وزن خشک به مقدار 3190 کیلوگرم و قیمت متوسط به مقدار 62500ریال ودرآمد ناخالص به 195747000ریال برای تیمار نرمال  براورد گردید و همچنین چین برداشتی بر وزن تر وخشک گیاه توتون موثر بود همچنین میزان رسیدگی بر خصوصیات کیفی توتون که شامل وزن تر ، وزن خشک ،درآمد ناخالص وقیمت متوسط وصفات کیفی قند ،نیکوتین ، کلروفیل پا برگ ،کمر برگ و لچه برگ در سطح یک درصد معنی دار گردید وصفات کمی شامل طول برگ ،عرض برگ،تعدادبرگ وارتفاع بوته معنی دار نگردید وبا توجه به نتایج به دست آمده میزان رسیدگی برخصوصیات کیفی توتون وعملکرد موثر است

مقدمه:
علی رغم منفور بودن استعمال سیگار در نزد جهانیان، توتون هنوز یکی از محصولات با ارزش کشاورزی و صنعتی به شمار می رود و در اقتصاد کشورهای تولید کننده آن نقش مهمی را ایفاء
می کند و درآمد حاصل از فرآورده های مختلف این گیاه رقم قابل توجهی از درآمد ملّی کشورهای تولید کننده را تشکیل می دهد و میلیون ها نفر از مردم جهان به طور مستقیم به زراعت، صنعت تولید و فروش فرآورده های مختلف این گیاه اشتغال دارند. سطح زیر کشت این گیاه در جهان نزدیک چهار میلیون هکتار و کل تولید توتون بیش از شش و نیم میلیون تن می باشد. میزان تولید کشورهای آسیایی بیش از 4 میلیون تن است و میلیونها نفر از مردم جهان به طور مستقیم  به زراعت، صنعت تولید و فروش فرآورده های مختلف این گیاه اشتغال دارند ( جبارزاده به نقل از فائو، 2006 ). هم اکنون بیشترین مصرف توتون به صورت سیگار می باشد.

مصرف روز افزون سیگارت و انواع فرآورده های دخانی، لزوم افزایش سطح زیر کشت برای پاسخ گویی به نیاز چند صد میلیون نفر مصرف کنندگان فرآورده های دخانی، را توجیه می کند ( جبارزاده به نقل از 1370 الف ). انواع ارقام تجاری توتون جهت تولید فرآورده های دخانی در ایران کشت می شود و مناطق کشت توتون سیگارت عبارتند از استان مازندران 35 درصد، گلستان 25 درصد، گیلان20 درصد، آذربایجان غربی 15 درصد و کردستان 5 درصد. سالانه بیش از 50 میلیارد نخ سیگارت در ایران دود می شود که فقط 27 میلیارد نخ در ایران تولید می شود که دارای کیفیت چندان نامطلوبی نیستند (جبارزاده به نقل از بی نام، 1380 الف ). توتون با توجه به پتانسیل مطلوب شرایط آب و هوایی و خاک به ویژه در استان های شمالی کشور  می تواند جایگاه ویژه ای در ایران داشته باشد. متاسفانه در سال های اخیر سطح زیر کشت آن در ایران به دلیل عملکرد پائین ارقام مورد استفاده در مقایسه با هزینه بالای تولید آن و عدم تأمین نیازهای آبی گیاه به شدت کاهش یافته است


پایان نامه کارشناسی ارشد رشته کشاورزی


بررسی اثر میزان رسیدگی و تعداد چین برداشتی بر عملکرد کمی و کیفی تولید توتون pvh19


و......


دانلود فایل